Israel - tosiasiat, historia ja konfliktit (2023)

Israelin varhainen historia

Suuri osa siitä, mitä tutkijat tietävät Israelin muinaisesta historiasta, tulee heprealaisesta Raamatusta.Tekstin mukaan Israelin alkuperää voidaan jäljittää Abrahamiin, jota pidetään molempien isänäjuutalaisuus(hänen poikansa Isaacin kautta) jaislam(hänen poikansa Ishmaelin kautta).

Egyptiläiset ajateltiin Abrahamin jälkeläisten orjuuttavan satoja vuosia ennen kuin asettuivat Kanaaniin, joka on suunnilleen nykyajan Israelin alue.

Sana Israel tulee Abrahamin pojanpoikasta Jacobista, jonka heprealainen Jumala nimitti ”Israel” Raamatussa.

Kuningas David ja kuningas Salomon

Kuningas David hallitsi aluetta noin 1000 B.C.Hänen poikansa, josta tuliKuningas Salomon, on hyvitetty ensimmäisen pyhän temppelin rakentamisesta muinaiseenJerusalem.Noin 931 B.C. alue jaettiin kahteen valtakuntaan: Israel pohjoisessa ja Juuda etelässä.

Noin 722 B.C., assyrialaiset hyökkäsivät ja tuhosivat Israelin pohjoisen valtakunnan.Vuonna 568 B.C., babylonialaiset valloittivat Jerusalemin ja tuhosivat ensimmäisen temppelin, joka korvattiin toisella temppelillä noin 516 B.C.

Seuraavien vuosisatojen ajan nykyajan Israelin maa valloitti ja hallitsi eri ryhmät, mukaan lukien persialaiset,Kreikkalaiset-Roomalaiset, Arabit, fatimidit, Seljuk Turks,Ristiretkeläiset, Egyptiläiset, mamelukes, islamistit ja muut.

Balfour -julistus

Vuosina 1517–1917, mikä on nykyään Israelia yhdessä suuren osan Lähi -idästä, hallitsiOttomaanien valtakunta.

Muttaensimmäinen maailmansotamuutti dramaattisesti Lähi -idän geopoliittista maisemaa.Vuonna 1917 Ison -Britannian ulkoministeri Arthur James Balfour lähetti sodan huipulla juutalaisen kotimaan perustamista,Palestiina.Ison -Britannian hallitus toivoi, että muodollinen julistus - sen jälkeen tunnetuksiBalfour -julistus—Lisottaisi tukea liittolaisille ensimmäisessä maailmansodassa.

Kun ensimmäinen maailmansota päättyi vuonna 1918 liittolaisten voitolla, 400-vuotinen Ottomaanien valtakunnan hallinto päättyi ja Iso-Britannia otti hallintaansa nimellä Palestiina (nykyajan Israel, Palestiina ja Jordan).

Balfour -julistus ja Britannian mandaatti Palestiinassa on hyväksyttyKansainliittoVuonna 1922. Arabit vastustivat kiihkeästi Balfour -julistusta, huolissaan siitä, että juutalainen kotimaa tarkoittaa arabien palestiinalaisten alistamista.

Ison -Britannian hallitsema Palestiina Israeliin astiToinen maailmansota, tuli itsenäinen valtio vuonna 1947.

Juutalaisten ja arabien välinen konflikti

Israelin pitkän historian ajan juutalaisten ja arabimuslimien väliset jännitteet ovat olleet olemassa.Kahden ryhmän välinen monimutkainen vihamielisyys juontaa juurensa muinaisiin aikoihin, jolloin he molemmat asuttivat alueen ja pitivät sitä pyhänä.

Sekä juutalaiset että muslimit pitävät Jerusalemin kaupungin pyhänä.Se sisältää temppelikivan, joka sisältää Pyhät kohteet al-Aqsa-moskeijan, länsiseinän, kallion kupolin ja paljon muuta.

Suuri osa viime vuosien konfliktista on keskittynyt siihen, kuka miehittää seuraavat alueet:

 • GazaNauha: Pala maa, joka sijaitsee Egyptin ja nykyajan Israelin välissä.
 • Golan Heights: Syyrian ja nykyajan Israelin välinen kivinen tasangon.
 • Länsiranta: Alue, joka jakaa osan nykyajan Israelista ja Jordaniasta.

Sionismin liike

1800 -luvun lopulla ja 1900 -luvun alkupuolella järjestäytynyt uskonnollinen ja poliittinen liike, joka tunnetaan nimelläSionismiJuutalaisten keskuudessa syntyi.

Sionistit halusivat palauttaa juutalaisen kotimaan Palestiinassa.Massiivinen määrä juutalaisia muutti muinaiseen pyhään maahan ja rakensi siirtokuntia.Vuosina 1882–1903 noin 35 000 juutalaista muutti Palestiinaan.Toinen 40 000 asettui alueelle vuosina 1904 - 1914.

Monet juutalaiset asuvat Euroopassa ja muualla pelkäämällä vainoaNatsien hallitus, löysi turvapaikkaa Palestiinasta ja omaksui sionismin.JälkeenHolokaustijaToinen maailmansotaSionistisen liikkeen jäsenet päättyivät pääasiassa itsenäisen juutalaisen valtion luomiseen.

Palestiinan arabit vastustivat sionismin liikettä ja kahden ryhmän väliset jännitteet jatkuvat.Seurauksena kehittyi arabikationalistinen liike.

Israelin itsenäisyys

SeYhdistyneet kansakunnatHyväksytti suunnitelman jakaa Palestiina juutalaiseksi ja arabivaltioksi vuonna 1947, mutta arabit hylkäsivät sen.

Toukokuussa 1948 Israel julistettiin virallisesti itsenäiseksi valtioksiDavid Ben-Gurion, juutalaisviraston päällikkö pääministerinä.

Vaikka tämä historiallinen tapahtuma näytti olevan voitto juutalaisille, se merkitsi myös lisää väkivaltaa arabien kanssa.

1948 Arab-Israelin sota

Riippumattoman Israelin ilmoituksen jälkeen viisi arabimaata - Egypt, Jordania, Irak,Syyria, ja Libanon-hyökkäsivät alueelle, joka tunnetaan nimellä vuonna 1948 arabi-Israelin sotaa.

Sisällissodan puhkesi koko Israelista, mutta tulipalomasopimus tehtiin vuonna 1949. Osana väliaikaista aseleikkaussopimusta Länsirannasta tuli osa Jordania ja Gazan kaistalta tuli Egyptin alue.

Arabi-israelin konflikti

Arabien ja juutalaisten välillä on tapahtunut lukuisia sotaa ja väkivallan tekoja vuoden 1948 arabien ja Israelin sodan jälkeen.Joitakin näistä ovat:

 • Suez -kriisi-Israelin ja Egyptin väliset suhteet olivat kivisiä vuoden 1948 sodan jälkeisinä vuosina.Vuonna 1956 Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser ohitti ja kansallistiSuezin kanava, tärkeä kuljetusvesiväylä, joka yhdistää Punaisen meren Välimerelle.Ison -Britannian ja Ranskan joukkojen avulla Israel hyökkäsi Siinain niemimaalle ja uudelleen Suezin kanavaan.
 • Kuuden päivän sota-Yllätyshyökkäyksenä alkanut Israel voitti Egyptin, Jordanin ja Syyrian kuudessa päivässä.Tämän lyhyen sodan jälkeen Israel otti hallintaansa Gazan kaistalusta, Siinai -niemimaalle, Länsirannalle ja Golan Heightsille.Israel piti näitä alueita ”miehittänyt”.
 • Yom Kippurin sota-Toivoen saavansa Israelin armeijan vartijan, vuonna 1973 Egypti ja Syyria käynnistivät ilmaiskuja Israelia vastaan Yom Kippurin pyhänä päivänä.Taistelut jatkuivat kaksi viikkoa, kunnes YK hyväksyi päätöslauselman sodan lopettamiseksi.Syyria toivoi vangitsemaan Golan -korkeuden tämän taistelun aikana, mutta epäonnistui.Vuonna 1981 Israel liitti Golan -korkeuden, mutta Syyria jatkoi sen vaatimusta alueeksi.
 • Libanon oli:Vuonna 1982 Israel hyökkäsi Libanoniin ja karkotti Palestiinan vapautusjärjestön (PLO).Tämä ryhmä, joka alkoi vuonna 1964 ja julisti kaikki Palestiinassa asuvan arabien kansalaiset vuoteen 1947 saakka nimeltään “palestiinalaisiksi”, keskittyen Palestiinan valtion luomiseen Israelissa.
 • Ensimmäinen Palestiinan intifada:Gazan ja Länsirannan Israelin miehitys johti vuoden 1987 Palestiinan kapinaan ja satoihin kuolemaan.Rauhanprosessi, joka tunnetaan nimellä Oslo Peace Accords, päättiIntifada(arabialainen sana, joka tarkoittaa ”ravistamista”).Tämän jälkeen Palestiinan auktoriteetti muodosti ja otti haltuunsa joitain Israelissa olevia alueita.Vuonna 1997 Israelin armeija vetäytyi Länsirannan osista.
 • Toinen palestiinalainen intifada:Palestiinalaiset käynnistivät itsemurhapommit ja muut israelilaisten hyökkäykset vuonna 2000. Tuloksena oleva väkivalta kesti vuosia, kunnes tulitauko saavutettiin.Israel ilmoitti suunnitelmasta poistaa kaikki joukot ja juutalaiset siirtokunnat Gazan kaistalta vuoden 2005 loppuun mennessä.
 • Toinen Libanonin sota:Israel meni sotaan Hizbollahin-Shiite-islamilaisen militanttiryhmän kanssa Libanonissa-vuonna 2006. Neuvottelemattoman tulitauon päättyi konflikti pari kuukautta sen alkamisen jälkeen.
 • Hamas Wars:Israel on ollut mukana toistuvassa väkivallassa Hamasin kanssa, sunni -islamistisen militanttiryhmän kanssa, joka otti Palestiinan vallan vuonna 2006. Jotkut merkittävimmistä konflikteista tapahtui alussa 2008, 2012 ja 2014.

Israel tänään

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset yhteenotot ovat edelleen yleisiä.Maan keskeiset alueet jakautuvat, mutta molemmat ryhmät väittävät jotkut.Esimerkiksi he molemmat mainitsevat Jerusalemin pääomana.

Molemmat ryhmät syyttävät toisiaan terrori -iskuista, jotka tappavat siviilejä.Vaikka Israel ei tunnusta Palestiinaa virallisesti valtioksi, yli 135 YK: n jäsenvaltiota tekee.

Kahden valtion liuos

Useat maat ovat edeltäneet lisää rauhansopimuksia viime vuosina.Monet ovat ehdottaneet kahden valtion ratkaisua, mutta tunnustavat, että israelilaiset ja palestiinalaiset eivät todennäköisesti asettu rajoihin.

Israelin pääministeriBenjamin Netanyahuon tukenut kahden valtion ratkaisua, mutta on tuntenut painetta muuttaa hänen asenteitaan.Netanyahua on myös syytetty juutalaisten siirtokuntien rohkaisemisesta Palestiinan alueilla samalla kun se on edelleen tukenut kahden valtion ratkaisua.

Yhdysvallat on yksi Israelin lähimmistä liittolaisista.Vierailussa Israeliin toukokuussa 2017 Yhdysvaltain presidenttiDonald Trumpkehotti Netanyahua omaksumaan rauhansopimukset palestiinalaisten kanssa.Ja toukokuussa 2018 Yhdysvaltain suurlähetystö muutti Aviv Tojerusalemiin, jonka palestiinalaiset pitivät merkkinä Yhdysvaltain tuesta Jerusalemille Israelin pääkaupungina.Palestiinalaiset reagoivat mielenosoituksin Gaza-Israelin rajalla, jotka tapasivat Israelin joukot, mikä johti kymmenien mielenosoittajien kuolemaan.

Vaikka Israelia on vaivannut arvaamatonta sotaa ja väkivaltaa aiemmin, monet kansalliset johtajat ja kansalaiset toivovat tulevaisuudessa turvallista, vakaata kansakuntaa.

Lähteet:

Muinaisen Israelin historia:Oxford Research Encyclopedia.

Israelin luominen, 1948: historioitsijan toimisto,Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Arab-Israelin sota 1948: Historioitsijan toimisto,Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Israelin historia: Tärkeimmät tapahtumat:BBC.

Israel: Maailman tosiasiakirja:Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu.

Maahanmuutto Israeliin: Toinen Aliyah (1904 - 1914):Juutalainen virtuaalikirjasto.

Trump tulee Israeliin mainitsemalla Palestiinan sopimuksen ratkaisevan tärkeänä:New York Times.

Palestiina: Kasvava tunnustus:Al Jazeera.

Pakollinen Palestiina: Mikä se oli ja miksi sillä on merkitystä:AIKA.

Israel - Facts, History & Conflicts (1)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 20/08/2023

Views: 5625

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.